Joi, 10 OCTOMBRIE 2024

Stiati ca ...

 

 

STIATI CA

 

 

efectul de sera

 

incalzirea globala

este un pericol prezent si real !

 

 

 

 

Problemele mediului, în general si ale „încãlzirii globale” – ca factor esential de influenta al schimbarilor climatice au devenit tot mai acute si afecteazã în mod direct viata noastrã.

Pe masura ce fenomenul de incalzire globala se va accentua, catastrofele naturale vor deveni mai frecvente.

"Avem de-a face cu o amenintare fara precedent, fiindca nu exista un inamic impotriva caruia sa indrepti armele, si nu avem nici un fel de control asupra primejdiei".

 

Impreuna trebuie sa actionam acum pentru a salva Pamantul.

Fiecare dintre noi poate sa isi schimbe modul de viata si SA DEVINA PARTE A SOLUTIEI.

 

Incalzirea Globala Se Accentueaza 

 

  In secolul trecut, temperaturile au crescut, in medie, la nivel global, cu 0,6 grade Celsius. In secolul XXI, procesul se va accelera. Potrivit opiniei majoritare a comunitatii siintifice, in secolul XXI temperaturile vor creste cu 1,4 pana la 5,8 grade Celsius. O crestere de aproape 10 ori mai mare decat cea inregistrata pana in prezent. Exista, insa, si previziuni mai pesimiste. Unii savanti sunt de parere ca in urmatorii o suta de ani temperaturile vor creste cu 7 pana la 10 grade Celsius. Schimbarile climaterice de o asemenea magnitudine vor avea efecte devastatoare.

Cauza principala a incalzirii globale este cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera in ultimele secole.

Aceasta a fost de 280 ppm inainte de revolutia industriala, fiind acum de 430 ppm, adica aproape dubla, iar in anul 2035 ar putea fi de 550 ppm, daca fluxul emisiilor actuale de gaze cu efect de sera (GES) s-ar mentine peste capacitatea naturala de absorbtie.

Aceasta ar putea duce in imediata perioada la o crestere cu inca 2°C. Aceasta este probabil sa se intample daca tinem seama de dezvoltarea impetioasa a economiilor in China, India, Brazilia, Australia, Asia de Sud-Est sau in Europa rasariteana si de faptul ca SUA nu a ratificat inca Protocolul de la Kyoto, in timp ce utilizarea surselor inlocuitoare regenerabile curate de energie si retinerea CO2 la centralele pe combustibili fosili avanseaza greu.

Pe langa dezvoltarea industriala, o alta cauza la fel de importanta o reprezinta defrisarile masive ale padurilor. Acestea duc la o crestere a concentratiei de noxe ceea ce provoaca efectul incalzirii globale si epuizarea stratului de ozon. Pentru a stopa efectele negative provocate de aceste defrisari, specialistii spun ca ar fi nevoie de o impadurire cu 20% fata de totalul deja existent la nivlul intregului glob.

 

 

 

 

STIATI CA….

 

 

  1. Pentru fabricarea unei tone de hârtie obisnuite se folosesc între 2 si 3,5 tone de lemn, adica sunt taiati aproximativ 20 de copaci ?

  2. Prin reciclarea unei tone de hârtie se sunt salvati 17 copaci ?

  3. Hartia ar fi mult mai scumpa daca aceasta nu ar fi colectata si reprelucrata ?

  4. La reciclarea hartiei se foloseste mai putina energie si apa decat la fabricarea hartiei din arbori ?

  5. Poluarea atmosferica este redusa cu 75% pentru fiecare tona de hartie produsa din hartie reciclabila si nu din lemn ?

  6. Nivelurile de reciclare a hartiei si cartonului in statele membre UE variaza de la 28% pana la 53% ?

  7. Recicland hartia salvam padurea... iar pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc 30.000 litri apa, consumul de energie este redus cu aprox 25% iar poluarea atmosferica cu 80%, motiv pentru care reciclarea hartiei si a cartonului este foarte importanta.

  8. Scopurile în care este folosita hârtia sunt urmatoarele: 48% din consumul total de hârtie pentru ambalaje; 30% pentru tiparit si scris; 12% în presa; 6% în igiena si menaj.

  9. În urma activitatilor umane rezulta o cantitate enorma de deseuri, din care 40% sunt doar deseuri de hârtie ? Toata aceasta cantitate de deseuri de hârtie poate fi reutilizata/reciclata pentru producerea altor produse din hârtie.

  10. Efectele dezvoltarii industriei celulozei si hârtiei sunt dezastroase asupra mediului înconjurator prin defrisari, poluarea aerului prin fabricile de celuloza, si incineratoarele de deseuri. În ceea ce priveste defrisarea, lumea pierde în prezent peste 14 milioane de hectare de padure în fiecare an, o suprafata mai mare decât Grecia, alte zone imense fiind afectate de efectele secundare ale defrisarii: fragmentarea si degradarea solului, alunecarile de teren, disparitia speciilor exotice si poluarea.

  11. O cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani ?

  12. Cojile de banane si cotoarele de mere dispar in 2 ani ?

  13. Mucurile de tigara dispar in 2 ani si contin chimicale periculoase ?

  14. Pungile de plastic dispar in aproape 30 de ani ?

     

     

     

  15. Sticlele de plastic nu se biodegradeaza complet niciodata ?

  16. Sticlele de plastic se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati ca pesti, pasari sau viermi, si raman in stomacul lor pana mor ?

  17. Gunoaiele de pe plaja ca ace, cioburi sau deseuri toxice pot fi periculoase pentru oameni si animale?

  18. Sondajele arata ca gunoaiele lasate de turisti pe plaja s-au marit cu 99% fata de anul 1994 ?

  19. In Marea Britanie, intr-o actiune de curatare a plajelor in 2003 s-au adunat peste 17 000 de mucuri de tigara ?

  20. Se estimeaza ca 4,5 trilioane de mucuri de tigara apar in mediu in fiecare an ?

  21. O tona de chips-uri din cartofi alcatuieste 12 000 de pungi de chips-uri, ceea ce inseamna 12 000 de pungi goale de aruncat la gunoi ?

  22. Americanii folosesc cca. 4 milioane de tone de hartie la birouri pe an, destula cat sa se construiasca un zid de hartie inalt de 4 metri de la New York pana in California ?

  23. Cutiile si foliile de aluminiu reprezinta cam 2% din deseurile domestice ca volum, dar aproape 25% din deseurile reciclabile ?

  24. Gunoiul dauneaza vietii salbatice si calitatii estetice a mediului ?

  25. In perioada de 30 de luni in care un copil poarta scutece, se folosesc 4500 de scutece de unica folosinta sau 48 refolosibile ?

  26. Este nevoie de 200 de ani pentru un scutec de unica folosinta sa se descompuna ?

  27. In Marea Britanie se produc 15 milioane de sticle de plastic in fiecare zi ? In 2003 doar 3% se reciclau iar 35-40% din deseurile domestice provin din primele 5 lanturi de supermarketuri ?

    30.       Daca ati aduna tot gunoiul pe care il produceti intr-un an , ar cantari de 10 ori mai   mult decat dvs. ?

    31.       Cerneala de imprimanta costa mai mult decat combustibilul pentru navele spatiale  sau sampania  veche ?

    32.       Aproximativ 450 milioane de telefoane mobile au fost cumparate in intreaga lume  anul trecut ?