Marti, 21 IANUARIE 2025

Producerea Energiei Electrice din Surse Regenerabile Etapa II

PRODUCEREA ENERGIEI ELECTRICE DIN SURSE REGENERABILE ETAPA II
 
Contractul de finanțare pentru proiectul „Producerea Energiei Electrice din Surse Regenerabile Etapa II”, cod SMIS 315114, a fost încheiat la data de 29 august 2024 între Ministerul Economiei, în calitate de Autoritate Națională de Implementare și Gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul de Modernizare și Primăria Municipiului Curtea de Argeș, în calitate de Beneficiar. 
 
Proiectul „Producerea Energiei Electrice din Surse Regenerabile Etapa II” are o valoare totală de 5.512.658,78 lei din care 96,8% (5.334.825,27 lei) sunt sume nerambursabile (grant) finanțate din Fondul pentru Modernizare. Valoarea asigurată de beneficiar este de 177.833,51 lei. Sediul investiției este intravilanul orașului Curtea de Arges, cartier Marina-Poștei, str. Tarnița, jud Arges, nr. cadastral 81455.
 
Obiectivul proiectului este creșterea capacității de producție de energie din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic de către Municipiul Curtea de Argeș, în vederea asigurării unei ponderi cât mai mari din necesarul de energie electrică al acestuia. 
 
În contextul economic actual și luând în calcul condițiile de mediu, intenția de a crea o unitate proprie de producere a energiei electrice utilizând energia solară, reprezintă un act de responsabilitate atât față de comunitate, cât și față de mediul înconjurător. 
 
Instalația parcului fotovoltaic va fi compusă din 1.632 de panouri solare cu o putere maximă totală (curent continuu) de 971,04 kW. Puterea invertoarelor instalate va cumula 836 kW. Energia produsă de parcul fotovoltaic înființat prin proiect, estimată la 1.276,40 MWh anual, va fi utilizată pentru autoconsumul municipiului, respectiv pentru iluminatul public și consumul generat de clădirile publice municipale (unitățile școlare, administrația publică, unitățile sanitare, alte instituții publice).
Activitățile principale ale proiectului sunt:
- Activități efectuate înainte de depunerea proiectului;
- Managementul proiectului;
- Realizarea achizițiilor publice;
- Informarea și publicitatea proiectului;
- Autorizația de construire;
- Realizarea investiției de bază;
- Auditul proiectului
Indicatorii proiectului sunt:
- Capacitate operațională suplimentară instalată de producere a energiei din surse regenerabile: Țintă: 0,84 MW;
- Factorul de capacitate al centralei: Țintă: 17,43 %;
- Reducerea gazelor cu efect de seră: scădere anuală estimată a gazelor cu efect de seră (Echivalent tone de CO2/an): Țintă: 781,03 Echivalent tone de CO2/an;
- Producția totală de energie electrică din surse regenerabile pentru perioada de referință (MWh): Țintă: 25.528,00 MWh;
- Producția medie de energie electrică din surse regenerabile (MWh/an): Țintă: 1.276,40 MWh/an.
Prin operaționalizarea investiției, administrația locală a Municipiului Curtea de Argeș intenționează să asigure din surse regenerabile minim 40% din consumul propriu de energie electrică și scăderea proporțională a cheltuielilor bugetare aferente. 
 
Centrala fotovoltaică va fi construită pe un teren de 5,6 ha, pe un versant cu o pantă de circa 7,8% către sud-est, amplasat în zona de vest a municipiului. Parcul va fi împrejmuit, va beneficia de sistem de iluminat nocturn și se vor asigura sisteme de protecție și alarmare. Drumul de acces la centrală va fi, de asemenea, modernizat prin proiect. 
Proiectul va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 781,03 echivalent tone de CO2/an, respectiv cu aproximativ 40% față de situația actuală.
Durata de implementare a proiectului este de 14 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare. Termenul de finalizare a proiectului este 29 octombrie 2025.
 
Pentru informații publice referitoare la proiect vă rugăm să utilizați următoarele date de contact:
Primăria Municipiului Curtea de Argeș
B-dul Basarabilor nr.99, mun. Curtea de Argeș, jud Argeș
Telefon: 0248.721.033
Email: primariacurteadearges@yahoo.com